Languages:

Recent posts

The fashion designer returns

The fashion designer returns

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

AZ ELSŐ MEGLEPETÉS AKKOR ÉRTE A LAKOSSÁGOT, AMIKOR A NAGYTARCSAI SZLOVÁKOK ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL RENDEZETT TAVALYI SZLOVÁK NAPON BEJELENTETTÉK, MOST PEDIG DIVATBEMUTATÓ KÖVETKEZIK. HOGY KERÜL A DIVAT EGY SOK SZÁZ ÉVES HAGYOMÁNYOKAT IDÉZŐ RENDEZVÉNYRE? ÚGY, HOGY A MODELLEK ÁLTAL VISELT RUHÁKON MEGJELENTEK A NAGYTARCSAI RÉGES-RÉGI VISELETEK LEGSZEBB MOTÍVUMAI. LAPUNKBAN IS BESZÁMOLTUNK RÓLA, HOGY AZ ISMERT DIVATTERVEZŐ, BALOGH ADRIENN, ISMERTEBB NEVÉN ADRY MEGLÁTTA, MEGSZERETTE, ÉS ALKALMAZNI KEZDTE EZEKET A NAGYON JELLEGZETES HÍMZÉSEKET. DE ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA, S LÁSSUK, HOGY KERÜLT ADRY NAGYTARCSÁRA! MINDERRŐL A SZILASTV GÖDÖLLŐI STÚDIÓJÁBAN BESZÉLGETTÜNK.

– A családunk régi jó barátságot ápol Kiss Attilával, aki jelentős vállalkozása mellett a Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnökségi tagja is – mondja Adry. – Ő már korábbról ismerte a munkásságomat, és remek ötlete támadt. Segített a kapcsolatfelvételben Rimóczi Sándor polgármesterrel, Bátori Lászlóval, a hagyományőrző egyesület elnökével, valamint Szlaukó Katival, a Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzatának elnökével. Megismerve ezt a nagyon gazdag népművészeti kincset, rögtön láttam benne fantáziát. Azért pedig külön hálás vagyok, hogy az említettekkel folytatott megbeszélés során felkértek, hogy segítsek a falu népművészeti hagyományainak megismertetésében.

Adry rögtön kutatni, gyűjtögetni kezdett. A Falumúzeumban Győriné Kováts Andrea volt a segítségére, hogy megismerje a kiállítási darabokat, amelyek között válogatva több motívumot le is rajzolt. Aztán a szlovákok elnöke felvetette, nem lehetne-e néhány ruhakölteményt a szlovák nemzetiségi napon bemutatni. Innen már ismerős a történet, azon a napon hat, finom eleganciával felhasznált motívumot, illetve ezekkel díszített ruhát csodálhattak mega rendezvény résztvevői. Úgy vélem azonban, a dolgot a legtöbben még csak félig értjük, hiszen van
nak, akik korábban is ismerték már Adry munkáit, de vannak, akik nem. A következőkben ismerjük meg Balogh Adriennt!

– Már kislány koromban nagy vonzalmat éreztem a ruhák iránt, és meg is fogalmazódott bennem, hogy felnőttként ruhákkal kapcsolatos pályát képzelek el magamnak. Pályám megalapozását Dunaújvárosban, a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolában kezdtem, ahol ruhaipari szakemberként végeztem, majd a Budapesti Műszaki Főiskolán könnyűipari mérnökként diplomáztam – idézi a kezdeteket a divattervező. Ezután tíz évig színházi jelmeztervezőként dolgoztam, amelynek során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a különböző korok ruháiból. Lehetőségem nyílt a fantáziámat felhasználva gyönyörű, korhű ruhákat megalkotni.

Egy évtized remek és izgalmas munka után Adry férjhez ment, és jöttek a gyerekek. A gyermeknevelés mellett a legtöbb hölgyben él a vágy, hogy a háztartás mellett valami más kihívások is érjék. Adry természetesen ruhákat tervezett és készített (tegyük hozzá, jelmeztervező évei során sem elégítette ki, hogy csak rajzol, a megvalósítás még nagyobb örömet jelentett neki). Szóval a gyermek nevelés mellett beindult a vállalkozás, esküvői és egyéb alkalmi ruhákat álmodott, és figyelmét nem kerülték el a népművészeti motívumok. Elsőként a kalocsai népművészeti elemek jelentek meg a ruháin, ettől vált országosan ismertté. Nevéhez köthetően alakult ki az brand, amelynek a neve – márkajegyei alapján – a KalocsaStyle lett. Ez hozta meg számára azt az áttörést, amely külföldi megrendeléseket is hozott. Alkalmazott később matyó motívumokat is, de most kétségkívül beleszeretett a nagytarcsai szlovákok szín- és formavilágába is.

– Az eddig alkalmazott harsány színek után számomra üdítően hat a színek merész, mégis visszafogott alkalmazása, a kék és zöld együttes használata nagyon izgalmas látványt eredményez – fogalmaz Adry. – Az eddig megismert motívumok mellett továbbiak után is kutatok Nagytarcsán.

Szóval, Adry visszajár, de nemcsak a Falumúzeumba. Járt Galántai Györgynénél is, ahol a házigazda és Bátori Marika segítségével beöltözött nagytarcsai viseletbe, sőt, kislányának is jutott szépen hímzett ruhadarab…

– Nagy élmény volt számomra, hogy a házában fogadott Galántai Györgyné, Marika, aki számtalan évszázados ruhaneműt mutatott meg nekem. Nagyon sokat beszélgettünk, és fogunk is még, tőle rengeteget tanulhatok.

Az adryproject.com weboldalon a divattervező kollekciói között már ott vannak a nagytarcsai menyasszonyi ruhák, amelyek közül néhány nemsokára elindul Ausztria és Németország irányába is. (A SzilasTV az Adryval készült stúdióbeszélgetést a lap nyomdába adásával egy időben tűzi műsorára. Aki kíváncsi a részletekre, megtekintheti a neten is: www.youtube.com/user/SzilastTV majd a felső menüsorban a playlists-re kattintva ki lehet választani Nagytarcsát…)

ZSALAKÓ ISTVÁN
FOTÓ: CSEKE LÁSZLÓ , TÓTH KRISTÓF,
PUPEK ZSOLT,GYŐRINÉ KOVÁTS ANDREA
SZILASTV