Nyelvek:

Friss bejegyzések

A divattervező visszajár

A divattervező visszajár

AZ ELSŐ MEGLEPETÉS AKKOR ÉRTE A LAKOSSÁGOT, AMIKOR A NAGYTARCSAI SZLOVÁKOK ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL RENDEZETT TAVALYI SZLOVÁK NAPON BEJELENTETTÉK, MOST PEDIG DIVATBEMUTATÓ KÖVETKEZIK. HOGY KERÜL A DIVAT EGY SOK SZÁZ ÉVES HAGYOMÁNYOKAT IDÉZŐ RENDEZVÉNYRE? ÚGY, HOGY A MODELLEK ÁLTAL VISELT RUHÁKON MEGJELENTEK A NAGYTARCSAI RÉGES-RÉGI VISELETEK LEGSZEBB MOTÍVUMAI. LAPUNKBAN IS BESZÁMOLTUNK RÓLA, HOGY AZ ISMERT DIVATTERVEZŐ, BALOGH ADRIENN, ISMERTEBB NEVÉN ADRY MEGLÁTTA, MEGSZERETTE, ÉS ALKALMAZNI KEZDTE EZEKET A NAGYON JELLEGZETES HÍMZÉSEKET. DE ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA, S LÁSSUK, HOGY KERÜLT ADRY NAGYTARCSÁRA! MINDERRŐL A SZILASTV GÖDÖLLŐI STÚDIÓJÁBAN BESZÉLGETTÜNK.

– A családunk régi jó barátságot ápol Kiss Attilával, aki jelentős vállalkozása mellett a Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnökségi tagja is – mondja Adry. – Ő már korábbról ismerte a munkásságomat, és remek ötlete támadt. Segített a kapcsolatfelvételben Rimóczi Sándor polgármesterrel, Bátori Lászlóval, a hagyományőrző egyesület elnökével, valamint Szlaukó Katival, a Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzatának elnökével. Megismerve ezt a nagyon gazdag népművészeti kincset, rögtön láttam benne fantáziát. Azért pedig külön hálás vagyok, hogy az említettekkel folytatott megbeszélés során felkértek, hogy segítsek a falu népművészeti hagyományainak megismertetésében.

Adry rögtön kutatni, gyűjtögetni kezdett. A Falumúzeumban Győriné Kováts Andrea volt a segítségére, hogy megismerje a kiállítási darabokat, amelyek között válogatva több motívumot le is rajzolt. Aztán a szlovákok elnöke felvetette, nem lehetne-e néhány ruhakölteményt a szlovák nemzetiségi napon bemutatni. Innen már ismerős a történet, azon a napon hat, finom eleganciával felhasznált motívumot, illetve ezekkel díszített ruhát csodálhattak mega rendezvény résztvevői. Úgy vélem azonban, a dolgot a legtöbben még csak félig értjük, hiszen van
nak, akik korábban is ismerték már Adry munkáit, de vannak, akik nem. A következőkben ismerjük meg Balogh Adriennt!

– Már kislány koromban nagy vonzalmat éreztem a ruhák iránt, és meg is fogalmazódott bennem, hogy felnőttként ruhákkal kapcsolatos pályát képzelek el magamnak. Pályám megalapozását Dunaújvárosban, a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolában kezdtem, ahol ruhaipari szakemberként végeztem, majd a Budapesti Műszaki Főiskolán könnyűipari mérnökként diplomáztam – idézi a kezdeteket a divattervező. Ezután tíz évig színházi jelmeztervezőként dolgoztam, amelynek során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a különböző korok ruháiból. Lehetőségem nyílt a fantáziámat felhasználva gyönyörű, korhű ruhákat megalkotni.

Egy évtized remek és izgalmas munka után Adry férjhez ment, és jöttek a gyerekek. A gyermeknevelés mellett a legtöbb hölgyben él a vágy, hogy a háztartás mellett valami más kihívások is érjék. Adry természetesen ruhákat tervezett és készített (tegyük hozzá, jelmeztervező évei során sem elégítette ki, hogy csak rajzol, a megvalósítás még nagyobb örömet jelentett neki). Szóval a gyermek nevelés mellett beindult a vállalkozás, esküvői és egyéb alkalmi ruhákat álmodott, és figyelmét nem kerülték el a népművészeti motívumok. Elsőként a kalocsai népművészeti elemek jelentek meg a ruháin, ettől vált országosan ismertté. Nevéhez köthetően alakult ki az brand, amelynek a neve – márkajegyei alapján – a KalocsaStyle lett. Ez hozta meg számára azt az áttörést, amely külföldi megrendeléseket is hozott. Alkalmazott később matyó motívumokat is, de most kétségkívül beleszeretett a nagytarcsai szlovákok szín- és formavilágába is.

– Az eddig alkalmazott harsány színek után számomra üdítően hat a színek merész, mégis visszafogott alkalmazása, a kék és zöld együttes használata nagyon izgalmas látványt eredményez – fogalmaz Adry. – Az eddig megismert motívumok mellett továbbiak után is kutatok Nagytarcsán.

Szóval, Adry visszajár, de nemcsak a Falumúzeumba. Járt Galántai Györgynénél is, ahol a házigazda és Bátori Marika segítségével beöltözött nagytarcsai viseletbe, sőt, kislányának is jutott szépen hímzett ruhadarab…

– Nagy élmény volt számomra, hogy a házában fogadott Galántai Györgyné, Marika, aki számtalan évszázados ruhaneműt mutatott meg nekem. Nagyon sokat beszélgettünk, és fogunk is még, tőle rengeteget tanulhatok.

Az adryproject.com weboldalon a divattervező kollekciói között már ott vannak a nagytarcsai menyasszonyi ruhák, amelyek közül néhány nemsokára elindul Ausztria és Németország irányába is. (A SzilasTV az Adryval készült stúdióbeszélgetést a lap nyomdába adásával egy időben tűzi műsorára. Aki kíváncsi a részletekre, megtekintheti a neten is: www.youtube.com/user/SzilastTV majd a felső menüsorban a playlists-re kattintva ki lehet választani Nagytarcsát…)

ZSALAKÓ ISTVÁN
FOTÓ: CSEKE LÁSZLÓ , TÓTH KRISTÓF,
PUPEK ZSOLT,GYŐRINÉ KOVÁTS ANDREA
SZILASTV